Mediation: de snelle en prettige manier om conflicten op te lossen 

Het kan altijd gebeuren dat je in een conflict belandt. Hopelijk kom je er snel uit, maar helaas is dat niet altijd het geval. Het vervelende hiervan is dat een conflict veel tijd en energie vraagt. Zeker als je lijnrecht tegenover de andere partij staat kom je er samen niet snel uit. Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven. In zo’n situatie kan een objectieve derde een helpende hand zijn: een mediator. Wat kan mediation Eindhoven voor jou betekenen?

Wat is mediation?

Een mediator is een tussenpersoon die bemiddelt tijdens een conflict. Heb je een geschil met een familie of een werkgever, dan helpt een mediator om er samen uit te komen door het gesprek aan te gaan. Er worden afspraken gemaakt om het probleem uit de wereld te helpen. De achterliggende gedachte achter de inzet van een mediator is dat er dan geen rechtszaak aan te pas hoeft te komen. Vooral als je altijd met elkaar te maken blijft hebben, bijvoorbeeld in een echtscheidingszaak, is mediation een prettige oplossing.

Wat zijn de voordelen van mediation?

Mediation heeft meer voordelen dan je denkt. De voordelen zijn bijvoorbeeld:

 

  • dat beide partijen gaan nadenken over hoe het conflict kan worden opgelost
  • de twee partijen houden samen de regie als het gaat om de oplossing
  • het is een snellere oplossing dan een juridische procedure
  • het scheelt beide partijen veel tijd, geld en energie
  • een mediator kost minder dan een advocaat
  • alles wat je vertelt in het bijzijn van een mediator blijft vertrouwelijk

Waar zet je mediation voor in?

Er zijn veel conflicten waar je een mediator voor kunt inzetten. Denk hierbij aan ruzies met buren, echtscheidingsprocedures, conflicten over erfenissen, consumentenzaken, geschillen met de werkgever of geschillen inzake contracten. In het begin kan praten over de conflicten een drempel zijn – vooral als het conflict al langer speelt. Na een tijdje zul je merken dat het oplucht en dat het een meer diplomatieke oplossing is dan een rechtszaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.